Itsekkäistä ja epäitsekkäistä syistä: muutama argumentti luonnonkosmetiikan puolesta.

Itsekkäistä ja epäitsekkäistä syistä: muutama argumentti luonnonkosmetiikan puolesta.

Minä Itse

Ihoni kokonaispinta-ala on noin 2 -2,5 m2. Sen tehtävä on suojella kehoani ulkoisilta ärsykkeiltä. Minun tehtäväni on taas optimoida ihon elinvoimaisuus erinäisin hyvinvointia edistävin keinoin. Koska olen kokonaisuus, vaikuttaa ihoni hyvinvointiin merkittävästi mm. elintavat, ravinto ja stressin määrä. Se lienee meille kaikille selvää. Olen melko tarkka siitä mitä suuhuni laitan, pyrin juomaan riittävästi vettä, kuntoilen ja nautin päivittäin ulkoilmasta. Yrittäjä kun olen, kiire ja stressi vaivaavat välillä mutta sanoisin niiden olevan hallinnassa. Koska maantieteellisen sijaintimme huomioon ottaen elämme suurimman osan ajasta vailla riittävää auringon valoa, pakkaset purevat poskipäitämme ja huoneilma on kuivanlaista, tarvitsee ihoni edellä mainituista toimenpiteistä huolimatta päivittäistä hoitoa kosmetiikan tuotteilla. Luonnonkosmetiikan tuotteilla.

oma kuva 1

Jokainen meistä tekee päivittäin itsekkäitä kuluttajapäätöksiä. Kun on kyse kosmetiikasta, olen mielestäni sekä itsekäs että huomioiva kuluttaja. Vuosien kokeilujen perusteella olen vihdoin löytänyt kuivalle ja erittäin herkälle iholleni sopivat raaka-aineet ja tuotteet, joista en ole valmis luopumaan. Haluan ihoni pysyvän hyväkuntoisena ja siksi, täysin itseäni ajatellen, valitsen aina kun on mahdollista luonnonkosmetiikan tuotteita. Huomioivan kuluttajan minusta tekee se, että kannatan hankintapäätöksissäni usein pieniä luonnonkosmetiikan yrityksiä, enkä tue tietoisesti maailmanlaajuisia kosmetiikkajättejä. Ostan usein myös kotimaisia tuotteita. Luonnonkosmetiikka itsessään on tiedostava ja ympäristömme toimintaa tukeva hankinta. Siitä lisää tuonnempana.

Yksi tärkeimmistä valintoihini vaikuttavista tekijöistä on kuitenkin se, etten halua käyttää tuotteita, jotka sisältävät epämääräisiä, mahdollisesti haitallisia tai jopa vaarallisia keinotekoisia ainesosia. Haluan välttää altistumista synteettisille kemikaaleille, joita valitettavasti keräämme muutenkin elimistöömme välillisesti tai välittömästi koko ajan. Kaikkea ei voi välttää mutta uskon monien pienien elämänmuutosten vaikuttavan positiivisesti hyvinvointiini. Oli kyse sitten kosmetiikasta tai vaikkapa elintarvikkeista.

 1175262_17700324

Laatu

Arvostan suuresti laatua tuotteessa kuin tuotteessa. Kun siirryin luonnonkosmetiikan täyskäyttäjäksi kolmisen vuotta sitten, en ole kertaakaan törmännyt tilanteeseen, jossa en olisi löytänyt luonnonkosmetiikan vaihtoehdoista riittävän laadukasta tuotetta. Päinvastoin! Ihmettelen edelleenkin meikkituotteiden huikeita väripigmenttejä ja kestävyyttä käytössä, pesutuotteiden hellävaraisuutta ja voiteiden hoitavuutta. Koska käyttämieni tuotteiden INCI listat koostuvat prosentuaalisesti pääosin tai kokonaan luonnonmukaisista, laadukkaista raaka-aineista, pystyy ihoni hyödyntämään niiden vaikuttavat ainesosat paremmin kuin synteettisesti tuotettujen tuotteiden. Tästä on tehty myös tutkimuksia mutta yksinkertaistettuna ”luonto hoitaa luonnollista”. Toisaalta useissa synteettisen kosmetiikan tuotteissa on vain pieni murto-osa niitä ”luonnon super raaka-aineita”, jotka muodostavat markkinointikärjen. Miksi en siis antaisi iholleni paljon hyvää ja maksimaalisen vähän haitallista?

Sertifioitujen luonnonkosmetiikkasarjojen laatua valvovat eri sertifiointitahot (Ecocert, Cosmebio, NaTrue, BDIH, Soil Association jne.), joiden tehtävänä on huomioida raaka-aineiden ja niiden kasvatuksen lisäksi mm. pakkausten laatua sekä koko tuotantoprosessia. Pidän siitä ajatuksesta, että tällä erittäin kilpaillulla alalla on taho, joka valvoo tuotteiden laatukriteereiden täyttymistä.

ecocert

Hinta

Olen törmännyt usein kysymyksiin luonnonkosmetiikan hinnoista. Hinta on aina henkilökohtainen kysymys: kuinka paljon on valmis maksamaan tai tottunut maksamaan kustakin tuotteesta? Viime vuosina luonnonkosmetiikan tarjonta on lisääntynyt huimasti ja olemme saaneet markkinoille myös eri hintakategorioiden tuotteita. Tarjolla on siis niin ”markettihintaista” kuin luksustakin, joka on mielestäni erittäin hyvä asia. Luonnonkosmetiikan tuotteet tulisi saada joka suhteessa lähemmäs tavallista kuluttajaa. Itse käytän keskihintaisia tuotesarjoja, joiden hinta-laatusuhde on mielestäni kohdallaan. Luonnonkosmetiikan tuotteet ovat erittäin riittoisia ja hoitavia, jonka vuoksi tuotteet kestävät käytössä kauan. Tämä tekijä on myös hyvä huomioida hintaa pohtiessa.

Luonto – kaiken perusta

Luonto on täynnä parantavia ja hoitavia raaka-aineita, joita on hyödynnetty eri käyttötarkoituksiin vuosituhansien ajan. Kasvit, marjat, hedelmät, levät, savet ym. ovat luonnonkosmetiikan perusta ja niistä pyritään hyödyntämään kaikki tärkeät ravintoaineet. Yksinkertaisesti tuntuisi typerältä jättää hyödyntämättä nämä tarjolla olevat arvokkaat raaka-aineet ja korvata ne synteettisillä valmisteilla, eikö?

102m

Tärkein asia luonnosta puhuttaessa on sen vaaliminen ja arvostaminen. Elämme aikakautta, jona jokapäiväinen toimintamme tuhoaa luontoa, emmekä valitettavasti voi välttyä sen seuraamuksilta. Keskustelin muutama kuukausi sitten Itä-Suomessa asuvan ystäväni kanssa siitä, kuinka pesuaineiden luonnonmukaisemmilla vaihtoehdoilla voitaisiin vaikuttaa Saimaan järvialueiden hyvinvointiin. Mielenkiintoinen ja hyvin ajankohtainen aihe. Jälleen kerran pienten tekojen merkitys korostuu. Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden tuotannossa ja hankinnassa sekä itse tuotteiden valmistuksessa ja hävittämisessä pyritään minimoimaan ympäristöön kohdistuvat haitat. Tuotteissa käytettävät kasvit kerätään vastuullisesti, lajeja vaarantamatta, ja tuotantoprosessit on pyritty toteuttamaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Luontoon huuhtoutuu mm. päivittäisistä hygieniatoimenpiteistämme johtuen suuria määriä kemikaaleja pesuveden mukana. Luonnonkosmetiikan tuotteita käytettäessä tämäkin huoli on pienempi.

Eläinten puolesta

Eläinkokeettoman kosmetiikan valinta on ollut minulle itsestään selvyys jo pitkään. Eläimet kuuluvat merkittävänä osana elämääni, enkä halua tietoisesti tukea sellaisia teollisuuden muotoja, joissa eläimet viettävät koko elämänsä testilaboratorioissa. Aihe on sydäntäni lähellä ja sellainen, josta voisin vuodattaa tuhansia sanoja, mutta jääköön tämä nyt tähän. Pointtini on varmasti selvä. Tästäkin syystä puollan sertifioitujen luonnonkosmetiikkatuotteiden käyttöä, joissa eläimillä testausta ei sallita.

051m

Paljon itsekkäitä syitä ja muutama epäitsekäskin. Näiden ajatusten syventämisellä on hyvä aloittaa tuleva vuosi ja miettiä edes yksi hyvä uuden vuoden lupaus. Omani on antaa enemmän aikaa itselle ja tärkeille ihmisille sekä panostaa enemmän kierrättämiseen. Mikä on Sinun?

 

Säihkyvin Uuden Vuoden terveisin ja kuluneesta vuodesta kiittäen,

Katja

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *