Iho-ongelmat

Joillakin meistä ihossa esiintyy kiusallisiakin ongelmia. Näitä voi esiintyä eri ihotyypeissä, vaikka monesti ne ovat tyypillisimpiä jollekin tietylle ihotyypille. Joskus iho-ongelmat menevät niin pahaksi, että tarvitsee ihotautilääkärin hoitoa, mutta sen ei tarvitse olla ensimmäinen vaihtoehto. Täältä löydät vinkkiä miten kosmetiikka voi auttaa sinua iho-ongelmissasi!

Couperosa

Couperosaihossa hiusverisuonet ovat laajentuneet, ja aiheuttavat ihon voimakkaan punoituksen. Tämä on tyypillisintä nenän ja poskipäiden alueella. Couperosaa esiintyy eniten kuivassa ihotyypissä, mutta voi olla minkä tahansa ihotyypin ongelma. Lämpötilojen vaihtelut, kylmät vuodenajat tuulineen, ja UV-säteily ärsyttävät entisestään couperoottista ihoa. Syy tämän ongelman syntyyn voi löytyä perintötekijöistä, elintavoista kuten ruokavaliosta, alkoholin käytöstä ja tupakoinnista, sekä iän tuomasta ihon rakenteen muuttumisesta. Myös runsas saunominen voi herkistää couperosalle.

Couperosaa ei voi hoitaa kokonaan pois, mutta sen oireita voi lievittää paljonkin. Päälähtökohta oireiden hoidolle on jatkuvuus ja pitkäaikaisuus. Hyvän ihonhoidon loputtua oireet monesti pahenevat nopeastikin.

Vinkkejä couperosan hoitoon luonnonkosmetiikalla:

 • Kuori harvoin ja hellävaraisesti! Koska iho on hyvin herkkä, kannattaa kuorinta suorittaa vain noin kaksi kertaa kuussa, jotta kuivaa ihosolukkoa saa pois, mutta iho ei ärsyynny liikaa. Kuoriessa kannattaa kuitenkin varoa kaikista punottavimpia kohtia.
 • Suojaa ihoa! Käytä suojaavaa ja kosteuttavaa päivävoidetta, ja päivittäin pohjameikkiä iholla suojaamaan kylmyyden ja saasteiden pääsyä iholle. Moni taho suositteleekin couperosaiholle luonnonkosmetiikan meikkivoiteita niiden kosteustasapainon ylläpidon, hengittävyyden mutta kuitenkin hyvän suojan vuoksi! Myös UV-suoja varsinkin kesäkuukausina on ehdoton.
 • Kosteuta! Couperosa on tyypillisintä kuivassa ihotyypissä, joten hyvä kosteutus on tärkeää. Iho täytyy puhdistaa hyvin, mutta ei liian vahvoilla tuotteilla, vaan jo pesutuotteenkin olisi hyvä kosteuttaa ihoa. Hyvän kosteustasapainon omaava iho voi kokonaisvaltaisesti paremmin, joka voi auttaa couperosan hiusverisuoniongelmiin.

Akne

Aknessa ihon talineritys on liiallista, ja iho on monesti paksuuntunut. Tali ei pääse pois talirauhasista, vaan ne tukkeutuvat, jolloin akneen kuuluvia näppyjä, mustapäitä ja finnejä ilmestyy kasvojen, leukaperien, niskan, selän ja rintakehän alueelle. Monesti akne puhkeaa teini-iän hormoonimuutosten aikaan, mutta aikuisiänkin aknea tavataan. Syyt akneen löytyvätkin yleensä perintötekijöistä tai hormonaalisista muutoksista. Koska tali jää tukkoon talirauhasiin, on tulehdusriski suuri. Siksi onkin tärkeää hoitaa aknea heti ensioireista lähtien ja jatkaa ihonhoitoa säännöllisesti.

Vinkkejä aknen hoitoon luonnonkosmetiikalla:

 • Puhdista! Talia tulisi saada pois iholta, ja jopa saada sitä hillittyä, on ihon puhdistus aivan erityisessä roolissa. Kuitenkin kohtuus kaikessa, liiallinen pesu voi jopa ärsyttää akneihoa. Päivittäisessä puhdistuksessa tulisi käyttää hyvin puhdistavaa ja ihoa tasapainottavaa putsaria, ja vielä puhdistuksen viimeistelevää kasvovettä. Erinomainen puhdistava kasvovoide epäpuhtaalle iholle löytyy Paris Exlusive sarjasta Purity and Balance Face Gel! Pidä myös puhtaana käyttämäsi työkalut esim. meikkauksessa, siveltimissä kulkeutuu paljon bakteereja iholle jotka voivat lisätä tulehdusriskiä.
 • Peitä harkiten! Akne iho-ongelmia voi peittää, mutta ihon tulisi jäädä mahdollisimman hengittääksi. Tähän soveltuvat erinomaisesti korkeatasoiset luonnonkosmetiikan tuotteet, joissa voiteet eivät jätä iholle kalvoja ja meikkituotteet eivät tuki ihohuokosia.
 • Kosteuta! Vaikka ihon talineritys onkin liiallista, on ihoa hyvä rauhoittaa pitämällä ihon kosteustasapaino hyvänä. Kosteuttavat ainesosat eivät lisää rasvaa ihoon. Pintakuivasta ihosta tali ei pääse pois, ja akne voi pahentua.

Atooppinen iho

Atooppinen iho on todella herkkä, kuiva ja punoittava, Iho voi kuivuuden takia alkaa hilseillä pieniltä tai laajoiltakin alueilta. Kyseessä on tulehdusssairaus, joka reagoi voimakkaasti ympäristöön. Pahimmillaan atoopikon oireet ovat monesti kylmempinä kausina, kesän valo helpottaa oireita. Ihon suojamekanismi toimii huonosti ja ihon kyky sitoa kosteutta on alentunut.

Vinkkejä atooppisen ihon hoitoon luonnonkosmetiikalla:

 • Vältä kuivattavia elementtejä! Liiallinen vesipesu varsinkin lämpimällä vedellä sekä saippuapitoisen puhdistustuotteet pahentavat oireita. Suosi kosteutta antavia puhdistustuotteita!
 • Kosteuta ihoa säännöllisesti! Koska atooppinen iho on herkkä ja kosteusköyhä, tulisi ihon saada kosteutusta säännöllisesti ja usein. Luonnonkosmetiikassa syväkosteuttavat ainesosat hellivät atooppista ihoa, koska ne eivät vain jätä kosteuttavaa kalvoa ihon pintakerroksiin, vaan hoitavat ihoa syvemmältä. Näin ihon luontainen kosteudensitomiskyky paranee ja iho voi paremmin.
 • Kuori välillä! Kuollutta, kuivaa ihosolukkoa on hyvä poistaa, mutta hyvin hellävaraisilla tuotteilla jotta kuorinta ei vaurioita herkkää ihoa.

Olemme kokonaisuus

On hyvä muistaa, että vaikka ihomme oireilee, on ihminen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Iho on suurin elimemme, johon vaikuttaa paljon myös se, mitä sen alla tapahtuu. Kun voit hyvin muutenkin, voi ihosikin paremmin, vaikka se olisikin altistunut jollekin edellä mainituista tai muista ongelmista. Huomioi siis myös ihosi hoidossa:

 • Ravinnon tärkeys. Vitamiinit ja hivenaineet kohdilleen, samoin annoskoko ja ruokarytmi. Käytä ruuanvalmistuksessa terveellisiä raaka-aineita.
 • Veden juonti. Vesi on ehdotonta elomme kannalta, ja se kuljettaa kuona-aineita elimistössä. Riittävällä veden juonnilla voit hillitä ihohuokosten tukkeutumista tai ihon kuivumista.
 • Suoliston hyvä olo. Kuitupitoinen ruoka ja maitohappobakteerien riittävyys parantavat ihon kuntoa.
 • Ulkoilu ja hapensaanti. Hapen saanti on tärkeää koko kehon toiminnalle ja saa myös ihon toimimaan ja hengittämään paremmin. Lisänä saa hyvää oloa ja mieltä!
 • Riittävän unen saanti. Unen puute saa elimistömme voimaan kokonaisvaltaisesti huonosti, lisää stressiä ja sekoittaa mm. ihon luontaisia toimintatapoja.