Valintojen vapaus – kuinka vähentää kemikaaleille altistumista?

Valintojen vapaus – kuinka vähentää kemikaaleille altistumista?

Näin Roosa nauha -päivänä on hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään omaa hyvinvointia ja sitä, kuinka päivittäisillä valinnoilla voimme mahdollisesti vaikuttaa omaan terveyteemme. Helsingin Sanomissa julkaistiin heinäkuussa artikkeli, jonka otsikko oli ”Tutkijat: Tavallisten kemikaalien yhdistelmille altistuminen voi laukaista syövän”. Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Kansainvälisen syöpätutkimusjärjestön IARC:n tuoreiden arvioiden mukaan jopa joka viides syöpä aiheutuu ympäristössä olevista kemikaaleista, jotka eivät liity henkilökohtaisiin valintoihin. Altistumme siis jatkuvasti suurille määrille kemikaaleja tietämättämme, mutta on olemassa myös lukuisia asioita, joihin voimme henkilökohtaisilla valinnoillamme vaikuttaa.

naturado

Askel terveyteen sivustolta bongasin artikkelin, jossa käsitellään juuri näitä omia valintoja. Artikkelissa ”Näin vähennät kemikaaleille altistumista” todetaan näin: ”Jos pysähtyisimme hetkeksi miettimään sitä, kuinka monia erilaisia kemikaaleja käytämme joka päivä, voisimme helposti järkyttyä. Kemikaaleille altistuminen on lähes välttämätön paha, sillä suurin osa tuotteista koostuu erilaisista haitallisista kemikaaleista, jotka voivat pitkällä aikavälillä kertyä elimistöön. Osa meistä on jo siirtynyt käyttämään luonnollisempia vaihtoehtoja niin kosmetiikassa kuin siivoustuotteissa tai vähentänyt muilla tavoin kemikaalialtistuksen määrää.” Artikkelissa nousevat esille seuraavat asiat: kodin siivoustuotteet, henkilökohtainen hygienia (pesutuotteet, hammastahnat, deodorantit, kosteusvoiteet), naisten hygieniatuotteet (terveyssiteet) sekä kosmetiikkatuotteet (meikit).

5LREfwpieni2

On sanomattakin selvää, että me suosittelemme tutustumista luonnonkosmetiikkatuotteisiin. Monestakin syystä. Esimerkiksi värikosmetiikkatuotteet sisältävät usein mm. raskasmetalleja ja maaöljyjohdannaisia, parabeeneja ja voimakkaita synteettisiä hajusteita. Luonnonkosmetiikkameikeissä nämä aineet eivät ole sallittuja ja ne on korvattu luonnosta saatavilla raaka-aineilla. Luonnonkosmetiikkameikit ovat laadukkaita, kestäviä ja niissä on usein upeat väripigmentit. Oletko jo tutustunut upeaan Zao Make-Up sarjaan?

huulipunat

Aikaisemmin tällä viikolla julkaisimme blogipostauksen, joka käsitteli deodoranttien käyttöä. Lukaise postaus täältä. Hiusvärien lisäksi kynsilakat ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua eri medioissa. Täysin synteettisesti valmistetut kynsilakat sisältävät mm. seuraavia kemikaaleja: formaldehydi, formaldehydi resiini, tolueeni, dibutyyliftalaatti ja kamferi. Formaldehydi on yksi tärkeimmistä kemianteollisuuden raaka-aineista, jota käytetään kosmetiikassa liuottimena. Se on kuitenkin erittäin allergisoiva ja voi aiheuttaa ärsytystä iholla, silmissä ja hengitysteissä. Sen epäillään myös aiheuttavan syöpää. Formaldehydi resiini on ominaisuuksiltaan kova ja rikkoutumaton ja sitä käytetäänkin yleisesti lastu- ja piirilevyjen valmistuksessa. Sen katsotaan kuitenkin altistavan iho-ongelmille ja allergisille reaktioille (Lähde: Treat Collection). The Butikin valikoimassa on kaksi kynsilakkamerkkiä, joissa ei esiinny edellä mainittuja haitallisiksi todettuja kemikaaleja.

DreamVacationTC127_zpsa74a234e101654_Rose

Tänään 9.10 lakkaamme siis kyntemme sävyllä Hot Pink ja laitamme Roosan nauhan rintaan! Löydät verkkokaupastamme vielä sunnuntaihin saakka punasävyisiä tarjoustuotteita ja saat koko viikonlopun ajan kaikki tilaukset verkkokaupastamme toimituskuluitta. Tervetuloa siis luonnonkosmetiikkaostoksille verkkokauppaamme!

Muistathan myös The Butik Roosa nauha -keräyksen. Pienikin lahjoitus on arvokas.

Kaunista syysviikonloppua toivottaa,

KatjaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *