Yliherkkyydet & allergiat

Herkkä kehomme

Yliherkkyydet puhuttavat aina kosmetiikassa, johtuen suurimmalta osin yliherkkyyksien hurjasta lisääntymisestä. Jokaisen ihmisen elimistö reagoi eri tavoin eri aineisiin. Joillakin ei tapahdu koskaan herkistymistä, joillakin yliherkistyminen ilmenee vasta pitkän altistumisen jälkeen ja joku voi saada voimakkaankin reaktion ensikosketuksesta. Tämän vuoksi on hyvin vaikeaa määritellä, minkälainen kosmetiikka on paras henkilöille, joilla on allergioita, koska allerginen voi olla niin monelle eri asialle.

Tieto lievittää tuskaa

Sekä synteettinen että luonnonkosmetiikka voi aiheuttaa allergisen reaktion. Synteettiset raaka-aineet ovat luonnottomia, teollisesti valmistettuja aineita, joita vastaan kehon luonnollinen tasapaino voi alkaa taistelemaan. Jos taas on voimakkaasti allerginen jollekin luontaiselle aineelle, esimerkiksi pähkinälle, voi sertifioinnin saanut luonnonkosmetiikan öljy aiheuttaa allergisen reaktion. On kuitenkin otettava huomioon, että pähkinäallergiansa tiedostava ihminen ei myöskään syö pähkinöitä. Kun tiedostaa yliherkkyytensä, usein myös tietää mitä välttää. Vuosisatoja kestänyt luonnon tuotteiden tutkiminen on kuitenkin tuottanut tietoomme valtavan määrän informaatiota, jota voimme soveltaa tuotteiden valmistusprosesseissa.

Synteettisen kosmetiikan suurimpia ongelmia onkin se, että tutkimustyötä ainesosien kanssa on tehty luonnontuotteisiin verrattuna vuosisatoja vähemmän, jonka vuoksi tietämys vaikutuksista ei voi olla yhtä kattava. Monesti synteettisten raaka-aineiden ongelmat menevät myös ns. pintaa syvemmälle. Kosketusallergioiden lisäksi ne saattavat aiheuttaa pitkällä altistumisella myös riskin sairastua vakaviin sairauksiin, kuten syöpään ja sisäelimien ongelmiin.

Yksi luonnon raaka-aineiden puolestapuhujista on siis tietämys. Ihmiset ovat aikakausia käyttäneet luonnontuotteita lääkkeinä, ihonhoitotuotteina ja ravintona. Osaamme jo hyvin tiedostaa, mikä ihmiselle ei sovi tai on jopa myrkyllistä. Luonnonkosmetiikka ei siis ole allergiavapaata kosmetiikkaa. On jopa todistettu, että mikäli on todella allerginen esimerkiksi sitrushedelmille, voi luonnonkosmetiikka, joka sisältää kyseistä allergisoivaa tuotetta, nostaa reaktion voimakkaasti ja nopeasti esille. Mutta edelleen, monesti jollekin luonnontuotteelle voimakkaasti herkistynyt osaa välttää kyseistä ainesosaa ja valitsee toisen tuotteen tilalle. Luonnonkosmetiikka saattaa myös aiheuttaa ensi käyttökerroilla mietoja allergiaa muistuttavia oireita, vaikka et olisikaan millekään ainesosalle allerginen. Koska iho on totutettu pitkään synteettisiin ainesosiin, saattaa se aluksi reagoida erilaisiin, luonnollisiin raaka-aineisiin. Usein nämä oireet katoavat useapien käyttökertojen jälkeen kun iho alkaa tottua uuteen tuotteeseen.

1257253_75008635m

Synteettisten aineiden räjähdysmäinen suosio on kestänyt vasta vuosikymmeniä. Tutkiminen näidenkin aineiden kohdalla on suurta, ja monia ihmiselle vahingollisia tuotteita onkin saatu vuosien aikana suljettua pois käytöstä, mutta vielä on hyvin paljon tiedon puutetta. Näinä vuosikymmeninä ihon yliherkkyydet, allergiat, hengitystiesairaudet ja syövät ovat lähteneet jyrkkään kasvuun, varsinkin teollisuusmaissa. Syy-yhteys synteettisiin aineisiin riskin kasvattajana on todistetusti olemassa.

Houkuttelevat hajusteet

Tavallisimpia yliherkkyyttä aiheuttavia ainesosia ovat hajusteet. Tuoksut ovat yksi suurimpia mieleen vaikuttavia aistimia, joten niiden olemassa olo ja mielikuvien luominen tuotteesta on tärkeää ja haluttua. Luonto on tuoksuja tulvillaan ja kemian teollisuus onnistuu jäljittelemään niitä hyvin hajusteseoksilla. Juuri nämä synteettisesti rakennetut hajusteseokset herkistävät enemmän kuin luonnonkosmetiikassa käytetyt hajusteet. Hajusteyliherkille teetetyssä kliinisessä tutkimuksessa koehenkilöt herkistettiin luonnonkosmetiikan öljylle. Tutkimustuloksissa olisi voinut hyvin ilmetä kaikilla koehenkilöillä yliherkistyimistä, olihan heidän hajusteallergiansa jo ennalta tiedossa. Todennäköisesti tulos olisi ollut ainakin prosentuaalisesti melko korkea. Kuitenkin luonnonkosmetiikan öljystä reaktiota saivat vain 17 henkilöä 500:sta ja näitäkin tuloksia saatiin vasta voimakaspitoisella aineella. Tulokset siis kertovat, että hajusteallergisille voisi löytyä mahdollisuus käyttää eteerisillä öljyillä hajustettuja luonnonkosmeettisia tuotteita. Toki kokeilu täytyy tehdä varovasti pienellä määrällä ainetta kyynervarteen, jotta nähdään sietääkö iho tuotetta.

Hankala säilyvyys

Hajusteiden jälkeen heti seuraavana tulevat säilöntäaineet. Tämä onkin tuonut ongelmansa luonnonkosmetiikkaan, koska suurin osa kosmeettisista valmisteista tarvitsee säilyvyyttä parantavia ainesosia. Vesipitoisissa seoksissa voi helposti syntyä haitallisia mikrobikasvustoja. Öljy- ja rasvapohjaiset seokset säilyvät paremmin ilman säilöntäaineitakin. Synteettisessä kosmetiikassa käytettävien säilöntäaineiden tarkoitus onkin siis tuhota pieneliöitä, mutta jotta ne täyttäisivät vain tämän tehtävän, tulisi annostus harkita tarkkaan ja aineiden sivuvaikutukset olla tarkkaan tutkittu. Valitettavasti kaikki säilöntäaineet liiallisesti käytettynä voivat ärsyttää ihoa ja olla vahingoksi terveydelle. Viime vuosina parabeenit ovat saaneet paljon kielteistä huomiota osakseen. On totta, että niiden liiallisella käytöllä on terveydelle haitallisia vaikutuksia, mutta ei voida väittää, että ne ovat terveydelle haitallisimpia säilöntäaineita. Kun purkkien kylkiin on viime vuosina ilmestynyt ”Ei sisällä parabeeneja”-tekstjä kuin sieniä sateella, ei ole huomioitu, että parabeenit ovat monesti korvattu entistä allergisoivimmilla aineilla. Ecocert sallii hyvin pienen määrän parabeeneja luonnonkosmetiikan tuotteissa, kuitenkaan parabeenien käyttöä säilöntäaineena ei sallita. Ainesosina voidaan käyttää raaka-aineita, joihin on säilyvyyden parantamiseksi lisätty parabeeneja.

Jotta keinotekoisia säilöntäaineita ei tarvitsisi tuotteeseen lisätä, on luonnonkosmetiikaa varten luotu kokonainen säilyvyyttä parantava säilytysjärjestelmä. Vaikuttavia tekijöitä ovat mm. seoksen koostumus, valmistusprosessi ja hyvin tärkeänä tuotteen pakkaus. Valmistuksessa ja pakkauksessa on täytynyt ottaa huomioon, että tuotteeseen pääsee käytössä mahdollisimman vähän mikrobeja ja etteivät ne pääsisi kasvamaan tuotteessa. Mitä paremmin tämä onnistuu, sitä vähemmän ja siitä miedompia säilyvyyttä parantavien aineiden täytyy olla. Mikäli mitään keinotekoisia aineita ei käytetä lainkaan, seokseen on monesti liitetty aineita, jotka varsinaisen tarkoituksensa lisäksi parantavat säilyvyyttä, kuten alkoholi ja eteeriset öljyt. Luonnonkosmetiikassa suositaan putkiloita ja tuubeja pakkausmuotona voidepurkkien sijaan. Näin minimoidaan mikrobien joutuminen käsistä voiteeseen sitä otettaessa.

 

Lähde: Totuus kosmetiikasta, Rita Stiens